Aan de voet van de berg

Spannende mix van cultuur en natuur

Piemonte is een van de acht regio’s van Noord-Italië. Letterlijk betekent het woord aan de voet van de berg. Bij helder weer zijn de besneeuwde toppen van de imposante Alpen immers alom aanwezig. Waar je ook bent in Piemonte, de machtige Monviso bepaalt de vorm van de horizon.

Turijn is het kloppend hart van Piemonte. Als hoofdstad van de Savoies, later als eerste hoofdstad van het verenigd Italië en lange tijd als hoofdstad van de auto-industrie, is Turijn uitgegroeid tot een metropool met veel verschillende lagen en belangrijk cultureel en onroerend erfgoed.

Het groene en heuvelachtige platteland verbergt de Romeinse provinciestadjes Asti en Alba. Op de zonovergoten vruchtbare hellingen telen de Piemontezen heerlijke wijndruiven en de meest uiteenlopende groentesoorten. Op elke heuveltop domineert een versterkte burcht de omgeving. Daarrond hebben zich in de loop der eeuwen kleine dorpjes en gehuchten ontwikkeld die vandaag nog niets aan authenticiteit hebben ingeboet.

La Casa sulla Collina is gelegen in Lavezzole, een kleine frazione in het stadje San Damiano d’Asti, midden in de Alfieriheuvels. De eigenaars ontdekten het verwaarloosde pand op de top van een heuvel in 2012 en kochten het in 2013. Ze restaureerden het tot een goed uitgerust vakantieverblijf, met respect voor de typische Piemontese architectuur en aandacht voor een comfortabele hedendaagse levensstijl.

De 4 seizoenen in Piemonte

De winter

Piemonte kent barre winters. De nabijheid van de Alpen verklaart overvloedige sneeuwval en ijskeldertemperaturen. Als je de regio bezoekt tussen midden oktober en midden april, zorg je best voor sneeuwkettingen in je wagen. Toch blijft de zon nooit lang op zich wachten en dan smelt het wintertapijt als sneeuw voor de zon.

De lente

Hoewel de winter tot in april fel kan uithalen, begint de lente vroeg in Piemonte. Met een beetje geluk kan je al in februari ’s middags een uurtje zonnen. Heerlijk is dat. De lente is de beste tijd van het jaar om te wandelen en te fietsen tussen het ontluikende groen in al zijn schakeringen. Maar let op: in mei kan het al volop zomeren.

De zomer

De zomers zijn vrijwel altijd heet in Piemonte. Temperaturen van boven de dertig graden doen je snakken naar een duik in het zwembad en loom lezen in de schaduw van een notelaar. ’s Avonds ga je heerlijk aperitieven in het centrum van San Damiano terwijl je geniet van de vrolijkheid van de plaatselijke inwoners. Natuurlijk vergeet je de obligate gelato niet!

De herfst

In de herfst heerst in Piemonte een intense bedrijvigheid: de boeren oogsten hun hazelnoten en hun druiven. Wees niet verbaasd als een dorpsplein wordt ingenomen om de druiven te persen. ’s Nachts trekken de truffeljagers met hun honden er op uit op zoek naar het fel begeerde witte goud. Hun oogst brengen ze aan de man op de truffelbeurs van Alba.